Thursday, July 31, 2008

en büyük pazar


“Doğunun Venediği” Bangkok; Chao Phraya Nehri’ne bağlanan kanalları, yüzen marketleri, tapınakları ve mutfağıyla dünyanın en egzotik şehirlerinden biri; ama Bangkok’u dünyanın tüm şehirlerinden ayıran bir özellik daha var; o da Chatuchak pazarı.
14 hektarlık bir alan, 15.000’den fazla tezgah ve 200.000’den fazla insan düşünün. “JJ” olarak da bilinen Chatuchak bir dünya rekoru sahibi. O, bu gezegen üzerinde kurulan en büyük pazar.
Sabahın ilk ışıklarıyla kurulmaya başlanan pazarda; aklınıza gelebilecek her türlü şey satılıyor. Kıyafetler, saatler, ayakkabılar, çantalar, ipekler, yiyecekler, antikalar, el işleri, bitkiler hatta hayvanlar... Pazarda hem çok döküntü hem de çok kaliteli mallar bulmak mümkün. Özellikle deri çanta ve ayakkabıların dünya üzerinde görebileceğiniz en iyi taklitleri burada.
Skytrain’e binip Mo Chit istasyonunda inerek ya da bir tuk tuka atlayıp Suan Jatujak’a gitmek istediğinizi söyleyerek ulaşabileceğiniz Chatuchak pazarında kaybolmamak için ana girişten girdiğinizden emin olmalısınız. Saat Kulesi’nin olduğu kapı ana giriştir. Buradan ilk sola girerseniz birinci ve dördüncü bölümlere varırsınız. Burada oldukça kaliteli ev eşyaları, seramikler ve çeşit çeşit bitki satılır. 24. bölüm yoga kıyafetleri ve masaj aletleriyle doludur. 26. bölüm ise antikalarıyla ünlüdür.
Bangkok’ta alışverişin vazgeçilmez yanı pazarlıktır. O nedenle ister taklit ister orijinal; her şey için pazarlık edin. Zaten satıcılar da sizden bunu bekleyecektir.
Chatuchak’la ilgili birkaç küçük ayrıntı daha...
Ne zaman gitmeli?Chatuchak aslında saat 07:00 gibi açılır; ama 09:00 gibi orada olmanız yeterli. Erken saatlerde gidin ki öğle sıcağına kalmayın.
Lütfen dikkat!Chatuchak gerçekten çok büyük bir pazardır. O nedenle büyük gruplar halinde dolaşmayın; çünkü kaybolursanız birbirinizi bulmanız zor olabilir. Pazarı asla buluşma noktası olarak kullanmayın. Aşağı yukarı her yer birbirine benzer ve bu nedenle buluşmak problem olabilir. Pazara girerken kaybolma riskine karşılık bir buluşma noktası belirleyin. İsterseniz girişte satılan haritalardan alabilirsiniz. Unutmayın; pazardan çıkmak için çok geç kalmamalısınız.
Güvenlik!Pazara giderken yanınızda çanta bulundurmamaya çalışın. Paranızı bütün halinde ve özellikle arka ceplerinizde taşımayın. Unutmayın; Chatuchak yankesiciler için de bir cennettir.
Yağmur!Yağmur yağma ihtimali varsa sandalet tercih edin. İyi ayakkabılarınızı otel odasında bırakın.

No comments: